Generatoare eoliene (Ghid general) – (429531)

ferma_generatoare_eoliene

– sfaturi practice –

update 17.09.2005 : Update la pagina: “Linkuri utile si resurse >>“.
nota1: acesta este un articol introductiv cu notiuni de baza dar extrem de importante. Sper sa am timp sa mai scriu un articol in care sa prezint pas cu pas constructia unui model

nota2: Mai multe poze in paginile urmatoare 😉
nota3: Datorita faptului ca articolul a avut un impact surprinzator de mare, am decis sa fac disponibile toate resursele legate de acest subiect pe care le am. Va invit sa discutam pe forum, si cat de curand am sa pun acolo linkuri cu diverse resurse, fie site-uri externe sau materiale si schite de downloadat. De asemenea am inceput realizarea unui model, dar m-am oprit din lipsa de idei si astept parerea voastra.


In primul rand ..este EXTREM de dificil sa faceti propriul generator eolian, si sa si functioneze. Din pacate , mai bine va zic de pe acum, nu va apucati sa stricati lucrurile prin casa daca nu sunteti pregatiti sa investiti mult timp, atentie si de ce nu, bani, ca sa iasa in final ceva functional. In acest articol veti avea mult de citit si este gandit pentru cei mai ‘seriosi’ dintre voi.

 

Majoritatea esecurilor se datoreaza lipsei de cunostiinte despre cateva principii care stau la baza generarii energiei eoliene. Acestea sunt dupa cum urmeaza:

•  Energia disponibila in vant este proportionala cu cubul vitezei vantului. Mai pe romaneste, asta inseamna ca daca viteza vantului se dubleaza, sa zicem de la 5 la 10 km/h, puterea disponibila in palele generatorului creste de opt (8) ori. Cea mai mica variatie de viteza a vantului provoaca variati foarte mari de current. De exemplu daca viteza vantului creste de la 10 la 12 km/h cresterea de putere este de aproximativ 33%.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

•  Puterea disponibila la palete este proportionala cu patratul diametrului rotorului. Cu alte cuvinte, daca dublati diametrul elicei, mariti puterea de patru ori. Multi veti spune “aa, pai super, fac palele de 2-3 ori mai mari ca sa fiu sigur ca e destula energie”. GRESIT!.. inainte de a va aventura la modele de generatoare mari, foarte mari sau uriase, trebuie sa va ganditi daca intreg sistemul rezista si la un vant mai puternic sau chiar la o furtuna. Ideea nu e sa fie cat mai mare, ci sa fie foarte bine proportionat ca sa reziste si sa fie functional. Pale mari inseamna un ax mai solid, material mult mai rezistent pentru pale, structura de sustinere mai solida, si nu in ultimul rand sistem electric calculat pentru o energie mai mare. E pacat sa munciti de pomana.

•  Mecanica trebuie sa fie cat mai simpla. Chiar daca briz-briz-uri si parghii, motorase, arcuri si alte alea, ar face aparatul mai frumos si mai interesant, cu siguranta ii scurteaza viata. Lucrurile complicate (doar asa de dragul artei) se strica repede, deci incercati sa fie totul simplu si cat mai robust, fara sisteme complicate.

•  Generatorul (palele cu ax si generator adica) trebuie urcat cat mai sus posibil pentru a evita turbulentele de aer provocate de obstacole precum garduri, blocuri, copaci, stanci, etc. Tot aici veti gasi si o schema cum se poate ridica de la sol o constructie masiva:

Sa montati generatorul pe acoperisul unei case NU este o solutie. Se formeaza prea multi curenti instabili de aer care pot duce la distrugerea aparatului iar vibratiile fac un zgomot insuportabil datorita rezonantei acoperisului, deci nu incercati improvizatii de acest gen nici macar pentru turbinele mici.

•  Nu subestimati puterea vantului. Chiar daca aparatul pare robust si rezistent la sol, dupa multe ore de functionare la turatii mari s-ar putea sa cedeze, deci asigurati-va ca face fata. Folositi mai ales cuplari mecanice unde trebuie sa imbinati componentele, sau sudura daca aveti cum. In cel mai rau caz folositi adezivi deosebit de puternici, cum ar fi cei EPOXILICI sau tip POXYPOL (se gasesc in magazin, carrefour, metro si cele de chimice, si cei mai buni pe care ii stiu sunt de la BISON)

•  Aveti grija ce fel de generator folositi. Cele de la masina sunt destul de robuste dar NU sunt recomandate pentru ca se rotesc deosebit de greu si puterea generata este limitata. Cele mai bune sunt cele „facute acasa”, care pot avea un potential urias la costuri de realizare foarte mici. Incredibil dar adevarat. Atentie la generatoarele facute acasa ca daca sunteti prea darnici la bobinaj si magneti puteti obtine pueri deosebit de mari. Multi o sa spuneti ca asta e bine,..e bine dar atentie ..puteri de ordinul a 800-2000W nu sunt asa usor de controlat.

 

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 5050

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!