Comparatia tipurilor de generatoare si motoare utilizabile

Tabel comparativ pentru generatoare utilizabile
Denumire
Recomandare pentru generarea de energie eoliana
Avantaje
Dezavantaje
Foarte slab
Ieftine, usor de gasit, gata asamblate , putere usor de stabilizat
Necesita viteze mari, posibil sa-i trebuiasca reductor, necesita intretinere ridicata
Acceptabil
Slab
Ieftine, usor de gasit, usor de adaptat, performante la turatie mica
Puterea generata este limitata de rezistenta interna, ineficiente la turatii mari
Super
Potential nelimitat, puteri uriase, viteze de lucru extreme (foarte mici si foarte mari), constructie robusta
Presupune materiale speciale, timp si indemanare, ustensile si aparatura.
Slab
Acceptabil
Merg la viteze mici, gata asamblate, produc curent continuu
Nu merg la puteri mari, intretinere foarte ridicata, rezistenta redusa in timp, randament scazut
Acceptabil
Foarte bun
Calitate extrema a mecanismului (opera de arta), randament bun, turatii mici
Nu se gasesc in dimensiuni mari, bobinaj foarte fin nu suporta amperaj mare, trebuie mecanism suplimentar pentru sustinerea rotorului care e fragil

 Alternatoare de masinaNu sunt indicate pentru generatoare eoliene sau hidraulice deoarece incep sa produca energie abia de la viteze mari (minim 600rpm). Sunt totusi indicate pt generatoare cu combustibil. Acest tip de generator este unul electromagnetic (fara magnet permanent). Campul magnetic e generat tot de energia produsa. Asta inseamna un randament scazut si pierderi mari de energie. Avantajul acestui sistem este ca puterea generata poate fi usor controlata. O varianta de utilizare a acestui tip de generator in generatoarele eoliene este cu ajutorul unui sistem de roti pentru amplificarea turatiei, dar implica pierderi foarte mari de energie prin frecare.
In cazuri extreme, un alternator auto poate fi adaptat sa produca energie la turatie mai mica, rebobinand-ul cu mai multe spire din conductor mai subtire (nu este recomandat persoanelor necalificate)
Produc curent alternativ. Motoare electromagnetice cu inductie adaptateAdaptarea motoarelor electromagnetice pentru generatoare eoliene se face prin modificarea rotorului. Rotorul unui astfel de motor este format din placi de metal si de aluminiu intercalate. Trebuie sa inlocuiti aceste placi cu magneti permanenti, preferabil neodymium, ca sa transformati acest motor intr-un generator cu magnet permanent. Inlocuirea placilor se poate face perforand sau taind placile rotorului cat sa incapa magnetii. Problema cea mai mare este procurarea de magneti care sa se potriveasca ca dimensiune.
In practica, acest tip de generatoare pot produce maxim 10-20 amperi la viteze de 30mph cu o elice de aproximativ 2m spre deosebire de generatoarele facute din motare pas-cu-pas adaptate care pot produce in aceleasi conditii pana la 50-60 amperi.
Sunt indicate pentru puteri mici la viteze mari de vant.
Produc curent alternativ. Generatoare cu magneti permanenti, constructie propriePot genera la viteze mici dar rezista remarcabil si la viteze extrem de mari producand energie corespunzator, nu plafonandu-se ca celelalte generatoare. Sunt ideale pentru constructii serioase. In practica, un generator de dimensiune medie poate produce in jur de 700W. Generatoarele trifazice au randament mai bun dar sunt mai greu de construit. Materialele folosite se gasesc usor in comert, (lemn, discuri, rulmenti, adeziv epoxy, suruburi, conductor-lita, magneti) magnetii mult mai puternici (neodymium) se pot procura prin comanda pe internet la preturi acceptabile pentru un astfel de proiect. Pretul realizarii unui astfel de generator poate fi de pana la 10 ori mai mic decat cumpararea lui din comert (greu de gasit oricum). Magnetii deosebit de puternici sunt esentiali si fac toti banii. Se poate si improviza din magneti de hard-disk dar atentie ca au o structura deosebita si nu pot fi folositi direct (practic sunt doi magneti intr-unul ..folositi niste pilitura de fier pentru a vedea exact acest lucru..eu m-am pacalit urat de tot initial). Daca lipiciul este prea scump se poate improviza din lac si rasina dar elementele esentiale trebuie lipite cu adeziv de cea mai inalta calitate. Un avantaj major este ca puteti construi generatorul in forma si cu accesoriile de prindere pe care le doriti, fara a mai fi necesar sa improvizati un sistem de prindere.
Produc curent alternativ. Motoare curent continuuAceste motoare functioneaza in curent continuu, in special de la baterie, deci nu va asteptati sa gasiti motoare de dimensiuni mari. Inauntru exista un sistem foarte fin din perii metalice sau carbuni care se degradeaza in timp si nu rezista la turatii ridicate. Merg ok la viteze mici si pot fi folositi pentru generatoare miniaturale-mici. Nu va asteptati la puteri mai mari de 100-200W. Servo-motoare curent continuu fara periiAceste motoare se gasesc in componente electronice de inalta calitate (CD-ROM, computere, imprimante) si sunt o adevarata opera de arta din punct de vedere al preciziei cu care sunt realizate. Unele folosesc magneti deosebiti de puternici ( Nd-Fe-B dar destul de rar). Turatia este controlata de un sistem electronic de obicei extern motorului, altfel trebuie adaptat (scos) . Din pacate, desi sunt facute cu rulmenti (unele) pentru a suporta greutatea elicei le mai trebuie un sistem de sustinere al rotorului, format din rulmenti suplimentari preferabil de dimensiuni mai mari, adaptati. Dezavantajul major este ca nu se gasesc motoare de acest gen de dimensiuni mari si cu bobinaj gros, deci puterea rezultata este limitata. Sunt eficiente in generatoare mici.

<< Prima pagina

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 5050

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!