Cel mai simplu radio

radio_legat_de_calorifer

Cel mai simplu radio de care stiu eu e facut dintr-o dioda si o casca. Am auzit si de variante mai simple daca e posibil asa ceva, si anume despre un minereu pus intr-un castron…dar din cate stiu nu functioneaza decat aproape de releele de radio, deci nu va ajuta.
ledVarianta care o sa o prezint acum este una probata care o foloseam si eu mai demult, din spirit de solidaritate fata de acest gen de constructii. Avantajul enorm este ca nu necesita alimentare absolut deloc si practic in afara de casca in care veti auzi nu va trebuie decat o dioda, de orice fel aproape. Cea mai simpla dioda de care puteti face rost este un LED (beculetul acela din plastic care lumineaza rosu sau verde).
Se pot folosi si diode normale, nu trebuie decat sa va duceti la un magazin de componente electronice si sa cereti, costa extrem de putin, sau sa procurati una dintr-un aparat stricat.
dioda1dioda2Casca ar fi bine sa fie una din acelea foarte sensibile care se foloseste la walkman-uri sau de genul, din aceea cu diametrul mai mare nu cele mici de tot ca nu sunt bune de nimik. Trebuie o casca cu bobina cat ma mare.
Evident apare intrebarea “dar cum e posibil sa functioneze fara baterie”. Raspunsul e simplu … puterea care vine din antena sub forma semnalului de radiofrecventa
cascaeste suficienta sa miste bobina castii deci sa se transforme in sunet. Un lucru ESENTIAL este antena. Aceasta trebuie sa fie absolut uriasa, cu cat mai mare cu atat se va auzi mai bine. O bara de metal sau un fir intins deosebit de drept cu lungime de peste 3 metri indreptat in sus (deci nu pe orizontala!) ar fi ok. Dezavantajul acestui mini radio este ca nu este portabil…dar poate fi instalat cu usurinta in locur in care nu aveti curent (in excursii de exemplu).Semnalul venit din antena trebuie sa se duca undeva, deci la capatul celalalt ne trebuie o impamantare.

Daca suntem acasa teava unui calorifer ar fi tocmai buna (cu conditia sa va functioneze impamantarea), daca nu, un cutit infipt adanc in pamant de care legam firul ar fi bun.
Componentele se leaga in serie (una dupa alta) intre antena si impamantare.

calorifer
Am uitat sa va zic ceva … posturile se vor auzi simultan ..mai exact Radio Romania Actualitati se va auzi mai tare iar suprapus se va auzi Romania Cultural. Asta din cauza ca nu exista nici un ‘filtru’ care sa faca diferenta care e un post si care e altul. Solutia este sa reglati antena si restul astfel incat sa se auda mai tare postul dorit. 😀
Daca vreti mai mult control lucrurile se complica, …mai trebuie adaugat intre componente un condensator variabil din care veti regla postul. Nu e greu deloc, trebuie doar sa incercati.
Daca veti folosi LED-ul pe post de dioda, acesta va lumina foarte misto in ritmul sunetului.

Distractie placuta si trimiteti-mi si mie pe mail cum a iesit ..si poze ar fi super 🙂 (spiridus@curcubeu.ro)

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 13386

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!