Moneda gaurita de un ac

Mecanica Comments: 0
acul_gaureste_moneda

O moneda de 500 de lei, din acelea de aluminiu sau un disc de fier, gros de 2 mm, cu diametrul de 3 cm, sau chiar o moneda mult mai dura de 1000 sau 5000LEI pot fi perforate cu un simplu ac de cusut ?
Desigur ! si puteti demonstra aceasta în felul urmator. Treceti un ac de cusut din acelea mai groase din otel prin mijlocul unui dop de pluta, în asa fel încît vîrful acului sa iasa în afara numai 1 mm sau chiar mai putin.
ciocanPartea acului cu urechea, ramasa libera la celalalt capat al dopului, va fi taiata cu un cleste tangent cu dopul, sau se va gasi un dop exact de dimensiunea acului folosit. Asezati apoi rondela pe o scîndurâ de brad sau pe doua suporturi, si plasati dopul cu vîrful acului deasupra ei. Cu ajutorul unui ciocan greu, loviti cat puteti de puternic dopul … si… moneda va fi strabatuta de ac. Fireste, lucrul merge mai usor daca folositi o moneda din material moale (aluminiu) decat daca veti folosi o moneda din aliaj dur cum ar fi una de 5000LEI. Explicatia fenomenului nu este atît de simpla cît ar parea la prima vedere.
Multi pot crede ca perforarea este posibila datorita faptului, evident de altfel, ca otelul din care este fabricat acul este mai dur decit fierul sau aluminiul din care este compusa moneda. Ei au dreptate, dar numai în parte pentru ca strâpungerea se datoreaza mai ales faptului ca forta lovituirii este concentrata în vîrful acului, deci presiunea exercitata de ac este foarte mare. Acul strapunge metalul datorita suprafetei reduse pe care se distribuie actiunea fortei. Din acelasi motiv un cutit taie cu atit mai bine ou cit este mai ascutit.
Si dopul… ce rol are ? Unul secundar, el nu permite îndoirea acului lovit.

Incercati !

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 13386

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!