Mâna magica

Mecanica Comments: 0
hartia_magica

Intr-un dop de pluta infigeti urechea unui ac de cusut, astfel incai acesta sa ramana cu varful in sus, in pozitie verticala.

dopDintr-o foita de hartie foarte subtire, cum ar fi cea de la o tigara, taiati un dreptunghi cu laturile de 4/2 cm. Indoiti-l la mijloc astfel incat sa obtineti o piesa de forma unei coperti de caiat, compusa din doua patrate cu latura de 2cm. Asezati foita in echilibru, cu indoitura pe varful acului.

Verificati ca in incapere sa nu fie nici un curent de aer, apoi apropiati de micul dispozitiv mâna cu palma deschisa si facuta caus.

foitaIn cateva secunde, se va produce un fenomen surprinzator pentru cei care va privesc: piesa de hartie va incepe sa se roteasca singura. Daca retrageti mâna, miscarea va inceta. Apropiati-o din nou si rotirea va reincepe.

Sa posede mâna oare mana puteri magice? ..asa presupuneau unii oameni acum aproximativ o suta de ani. Adevarata explicatie a fenomenului este insa deosebit de simpla: aerul din jurul foitei este incalzit de mâna, se ridica si ca urmare produce miscarea hartiei.

dispozitivCu cat sursa de caldura este mai mare cu atat curentul ascendent este mai puternic. Puteti realiza scamatoria si apropiind de dispozitiv becuri electrice aprinse: mai intai unul de 25W si apoi unul de 100W. De asemenea puteti monta acest dispozitiv deasupra unui calorifer sau, de ce nu, deasupra monitorului. Pe acest principiu se si construiesc adesea lampi de masa cu abajururi speciale cu imagini rotative.

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 13386

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!