Webdesign: Introducere in webdesign

Calculatoare Comments: 0

Acest articol este gandit pentru cei care habar nu au cum se face un site sau care ar fi primii pasi pentru a incepe. Este un tutorial mai nonconformist si are ca scop sa va faca sa intelegeti cum puteti realiza o pagina web cat mai simplu si nicidecum nu isi propune sa fie un tutorial de HTML sau alte tehnologii.
Cele mai de baza explicatii care trebuie date in acest domeniu nu sunt despre structura HTML-ului sau despre editarea pozelor, sunt despre probleme mult mai generale cum ar fi definirea termenilor de webhosting, domeniu, ftp, index.html etc…

Domeniu si hosting

Teorie….
pentru a realiza o pagina web mai intai de toate va trebuie un nume de domeniu astfel incat vizitatorii sa o poata accesa. De exemplu ca sa ajungeti pe acest site, adresa scrisa in browser este https://curcubeu.ro . Domeniile punct RO sunt prea scumpe pentru majoritatea incepatorilor ..dar exista si domenii, practic subdomenii, gratis..cum ar fi *****.go.ro , *****.home.ro, *****.rol.ro etc..unde (*****) sunt inlocuite cu numele siteului ales de voi. Acestea sunt gratis deoarece pretul acestora este suportat de reclamele care apar la accesarea site-ului.
Hostingul este spatiul unde fisierele site-ului vor fi gazduite. In cazul in care alegeti varianta cu domeniu gratuit veti primi si un ‘hosting’ de cativa mega, suficienti cat sa incapa o pagina web fara pretentii deosebite. De asemenea in caz ca alegeti varianta cu plata lunar de la connex veti primi hosting si conturi de mail.

Practic…
drept exemplu voi da serviciile oferite de home.ro din simplu motiv ca sunt obisnuit cu ele.

  1. Accesati site-ul http://home.ro si intrati la “Creeaza cont nou>
  2. Alegeti numele de utilizator ca va fi si numele site-ului si completati cu atentie toate informatiile cerute in site (sunt explicate in detaliu)
  3. Dupa generarea contului, notati datele intr-un loc sigur (username/parola)

Pe acelasi principiu se poate creea un cont pe oricare alt site care ofera servicii asemanatoare.

Dupa creearea contului veti avea :

  1. o adresa de mail in forma *****@home.ro
  2. un spatiu pe serverul lor unde veti pune site-ul (hosting) …acum e de 10Mega
  3. un cont de FTP cu care veti putea transfera fisierele de pe calculator pe server

Structura fisierelor

Un site web este ca un program al carui fisier executabil se numeste index.html
Continutul site-ului va fi organizat in fisiere si directoare, dar primul fisier care va fi afisat cand cineva acceseaza site-ul trebuie sa se numeasca: index.html sau index.htm. In caz ca exista ambele fisiere, index.html va fi aratat primul.
Un lucru care trebuie avut in vedere la denumirea fisierelor si directoarelor din site este ca serverul unde este hostat site-ul ruleaza un sistem de operare CASESENSITIVE adica fisierul iNDex.hTMl nu este tot una cu index.html si pot exista simultan (lucru imposibil in windows). Drept urmare stabilim ca regula ca toate fisierele si directoarele din site sa fie denumite cu litere mici, ca sa nu apara confuzii.

struct_dir_1

Continulul site-ului e bine sa fie organiat in directoare ca in figura 1. Un director denumit lucru in care se tin toate sursele si materialele care urmeaza sa fie prelucrate si utilizate in site. Acest director nu va fi copiat pe server. Un director images in care vor fi tinute toate imaginile utilizate in site. In cazul in care se lucreaza a un site cu un continut mai vast se pot face si directoarele: continut, css, download sau orice alte denumiri care ar ajuta la o mai buna organizare a continutului.

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 5050

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!