Pocnitoare cu surub

pocnitoare

Un dispozitiv distractiv dar periculos este o pocnioare facuta cu ajutorul a doua suruburi, o piulita si cateva carpe sau pungi. Daca este facut cu atentie nu mai este chiar asa periculos

surub1imbinareVa trebuie doua suruburi ori groase ori folositi mai multe piulite ca sa le faceti mai grele. Unul din ele trebuie sa fie cat mai scurt, eventual taiat daca nu gasiti asa scurt. Acesta il denumim in continuare ‘capat’ si va fi practic surubul care activeaza dispozitivul. Surubul lung il denumim ‘baza’ si daca nu gasim suruburi groase, pe acesta adaugam piulite ca sa-l facem cat mai greu.
De pe niste bete de chibrit se desprinde niste fosfor, bucati cat mai mari posibil. Acesta va fi explozibilul folosit.

Daca punem prea mult fosfor se va forma un strat prea gros si moale si nu va functiona, daca punem prea putin, miniexplozia nu va fi suficienta ca sa desprinda suruburile.

chibritCred ca aprox 3 bete de chibrit ar fi suficiente dar incercati mai bine.
Cele doua suruburi se unesc ca in imagine cu ajutorul unei piulite , iar intre ele se pune fosforul desprins de pe betele de chibrit. Surubul ‘baza’ este infiletat mai mult decat surubul ‘capat’ care este prins foarte putin de piulita. Suruburile trebuie sa aibe capetele cat mai bine conturate, adica sa nu fie lovite, tocite, indoite sau cu filamentul ciobit.

franjuriDe capatul surubului ‘baza’ se leaga niste franjuri din carpa sau punga. Acestea au ca scop pastrarea directiei, exact ca penele de la sageti. Ele trebuie sa fie cat mai drepte si mai multe. Vezi imaginea din stanga detaliu

Surubul ‘baza’ se leaga de surubul ‘capat’ cu o sfoara cat mai rezistenta. Nu folositi sarma pentru ca se poate rupe, sfoara este oarecum mai elastica decat sarma. Aceasta ‘sfoara de siguranta’ are ca scop sa tina suruburile imediat dupa explozia fosforului ca sa nu pierdeti surubul capat si ca sa nu va raniti. Este foarte important sa verificati dupa fiecare utilizare daca va rezista si la urmatoarea.

bolta

Principiul de functionare este foarte simplu. Dispozitivul se arunca cat mai sus tinand de franjurile legate de surubul ‘baza’ . In picaj, suruburile capata viteza (si forta din cauza greutatii) si se izbesc cand ajung jos de ceva dur ..asfalt, gresie, etc. Din cauza socului, fosforul dintre cele doua suruburi explodeaza si in urma acestei explozii suruburile tinute de piulita se despart provocand o bubuitura. Dispozitivul se poate refolosi de foarte multe ori, atentie insa la sfoara de siguranta sa fie intreaga. .. Si nu aruncati in mijlocul altor oameni ca sa nu raniti pe cineva!

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 5050

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!