Lansator de rachete subminiaturale

racheta_zburaotare

Iata o jucarie geniala. Eu prima data cand am descoperit-o am fost extrem de incantat. Initial am vrut sa pun disclaimer la inceputul acestui articol dar pe urma mi-am dat seama ca desi pare riscant, nu prezinta un risc mai mare decat aprinderea unui bat de chibrit. ..Oricum aveti grija..exista isteti pe peste tot.
agrafaagrafa2Pentru inceput ne trebuie o simpla agrafa din aceea de prins foi de hartie. Evident daca avem una mai mare e mai interesant. In lipsa de agrafe se poate confectiona ceva asemanator si dintr-o sarma mai groasa, dar insist sa folositi o agrafa. Aceasta se desface ca in figura alaturata astfel incat o parte din ea, cea initial in centru,
sa formeze o talpa de sprijin iar partea din exterior sa fie indreptata la 45°. Acesta va fi practic lansatorul.. serios 🙂 ..Cred ca banuiti ca aceasta racheta chiar va zbura.
Acum ne trebuie corpul rachetei (proiectilul). Acesta se realizeaza din staniol din acela cu care este invelita ciocolata spre exemplu (folia subtire din aluminiu). Se taie o bucata patrata in mijlocul careia se pune fosforul ras de pe cateva bete de chibrit (3-4 sunt suficiente).

 ammo1  ammo2

Atentie daca sunt folosite prea multe bete de chibrit racheta va exploda nu va zbura. Practic nu va exploda cine stie ce, ci pur si simplu se va desface staniolul. Staniolul se strange ca in imagine si se roteste la capatul care initial a fost centrul. Acesta va fi varful rachetei. Partea deschisa (cea de sus din imagine) se va strange in jurul lansatoruluica in imaginea de mai jos
ammo3Astfel am realizat lansatorul din agrafa si racheta din staniol. Ar trebui sa va iasa ceva ca in imaginile alaturate.
lans1Lansare acestei rachete este destul de simpla si surprinzatoare. Nu trebuie decat sa aprindeti un chibrit si sa-l puneti imediat sub portiunea de sarma pe care sta infipta racheta.
lans2Sarma se va incalzi si cand va atinge temperatura potrivita va aprinde fosforul din interiorul rachetei. Singurul loc prin care pot iesi gazele produse la aprinderea
fosforului este prin capatul deschis al staniolului, adica spre partea care sta infipta in lansator. Cum am spus daca staniolul se sparge inseamna ca ati pus prea mult fosfor.
Atentie, fosforul arde pe la 3000°C deci nu tineti racheta in mana in momentul lansarii, nici macar lansatorul.. acesta trebuie sa stea asezat pe piciorul format din agrafa.
Principiul de functionare este descris in imaginea de mai jos

lansfinalRacheta poate zbura pan al distante de 0.5 – 2 metri. Evident asta depinde de cat de bine a fost realizata. Se pot face si variante mai solide din material mai rezistent si mai mult fosfor sau alt combustibil dar riscul de accident creste.

Last Modified:

Leave a Reply

 

Article views: 5050

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!