Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculosi

21 November 2013 3:47 PM Chimie Comments: 0

Aveti grija ce mancati!
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera “E” simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate astea cititi cu atentie ce scrie mai jos ..s-ar putea sa va uitati de mai multe ori la ambalaj inainte sa mancati ceva!

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:

edulcorantii – pentru indulcit
colorantii – pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifiantii – dau un gust usor acid
corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea
emulgatorii – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
conservantii – Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust si de miros – schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
propulsorii – unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj – asemanatoare aerului
antioxidanti – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)

E-uri periculoase

E123 …E239   – sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 – alergici
E127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Vitamina C din unele produse,foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala. (mai bine luati o lamaie!)

Tabel cu E-uri de care trebuie sa ne ferim

 

COD DENUMIRE RISC UNDE IL GASIM
 E110  Sunset yellow – colorant galben  Cancerigen  Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
 E123  Amarant – colorant rosu  Cancerigen, interzis in SUA si Rusia  Dulciuri, jeleuri, branza topita
 E124  Ponceau 4R – colorant rosu  Toxic interzis in SUA  Mezeluri
 E127  Eritrozina – colorant rosu  Provoaca cancer al tiroidei la animale,  posibil si la om  Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
 E128  Rosu 2 G – colorant  Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia  Carne de hamburgeri
 E211  Acidul benzoic si derivatii sai  posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi  Unele bauturi racoritoare
 E220/E228  Sulfiti – conservanti  Provoaca alergii  Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
 E230  Bifenil – conservant  Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)  Citrice
 E231  Ortofenilfenol – conservant  Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.  Citrice
 E233  Tiabendazol – conservanti  Toxic. Interzis in Australia  Citrice
 E249/E252  Nitrati si nitriti – conservanti  Posibil cancerigen  Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
 E320  Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant  Posibil cancerigen  Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
 E425  Glucomanan – agent de textura  Toxic respirator  Jeleuri
 E621  Glutamat monosodic MSG  Provoaca efecte neurotoxice  Condimente, supe concentrate
 E95  Acetsulfam K – indulcitor  Posibil cancerigen, interzis in SUA  Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
 E954  Zaharina – indulcitor  Posibil cancerigen  Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

E-uri bune

E306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 – caragenanul, emulsifiant natural
E322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 – manitolul de cofetarie
E300 – riboflavina sau Vitamina B2
E440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

Link-uri utile

Last Modified: 23 December 2013 1:01 PM

Leave a Reply

 

Article views: 1637

Contribuie si tu!

Asteptam cu mare interes articole scrise de voi si idei pentru articole noi. Permitem linkuri catre site-ul vostru in cadrul articolelor puse la dispozitie de voi, atata timp cat acestea au un continut de calitate si sunt originale.

Nu ezitati sa ne contactezi!